Döküman Arşivi Geçen Yüzyılın Başlarında Halk Boykotajları


 Üye Girişi
Kullanıcı Adı
Şifre Şifrenizi hatırlamıyorsanız Burayı Tıklayınız.
[Yenile]
Güvenlik Kodu Üstte resimde bulunan 6 karakterli harf ve rakamları yazınız.
Üye Olmak Için Tıklayınız.













  Geçen Yüzyılın Başlarında Halk Boykotajları
«« Önceki Döküman  
Sonraki Döküman »»
Tarih
:
10.12.2010
Kategorisi
:
Okunma Sayısı
:
4860
Yorum Sayısı
:
0
Ekleyen
:
Aydın AYHAN
 
GEÇEN YÜZYILIN BAŞLARINDA HALK BOYKOTAJLARI
Geçen yüzyılın başlarında, ardarda yapılan pek çok askeri ve siyasi beceriksizliklerle devlet çaresizlik içinde büyük toprak kayıplarına uğramıştı. Bu kayıplar ve neticesi olarak yaşanan muhaceretler, halkı son derece üzmekte, vicdanen rahatsız etmekteydi.
İttihad ve  Terakki Partisi önderliğinde, halk bu çaresizliğe tepki olarak ekonomik boykotlara başladı. Bu boykotlar, hasım olan ülkelerin mallarına ve vatandaşlarına karşı yapılıyordu. Bir çok ülkenin, özellikle komşu Balkan ülkelerinin alış veriş yaptıkları tek yer Osmanlı Devleti olduğu için, boykotlar, çoğu kez işe yarıyor, o ülkelerin siyasileri üzerinde sosyal baskı oluyordu.
Balkan Savaşı sırasında hasmımız olan Bulgar, Sırp ve Yunan mallarına ve vatandaşlarına karşı boykotaj uygulanmış, bu ülkelerin malları satın alınmadığı gibi, buralara mal satışı da durdurulmuş, bu ülkelerin Osmanlı Devleti topraklarında oturan ve iş güç sahibi olup çalışan vatandaşları da, bu boykot karşısında işlerini kaybetme tehlikesinde kalmışlardı.
BOYKOTLAR
Akıl almaz gafletler, rüşvetler, iş bilmezliklerle devlet iflas etmiş, maliye çökmüş, devlet tamamen yabancı devletlerin açık pazarı haline gelmişti. Yabancı tüccar, malını adeta vergisiz pazarlıyor, hammaddeyi vergisiz alıp götürüyordu.
1900'lü yılların başından itibaren ittihatçı hükümetin bakanlarının tecrübesizliği, eski beceriksiz yetkililerin durumu iyi değerlendirememeleri yüzünden devlet büyük politik ve askeri başarısızlıklarla karşı karşıya kalmış, Yunanlıların, İtalyan ve Bulgarların Osmanlı Devleti aleyhine doymak bilmez davranışlarına maruz kalmıştı.
Ülkenin her tarafında bazı yabancı devletlerin vatandaşlarına, tüccarlarına  ve mallarına karşı "boykotaj" başladı. Bu hareketler her ne kadar kendiliğindenmiş gibi gösterilmek isteniyorsa da; "Boykot Cemiyeti" kurdurularak bu işin organize edilmesi, olayın resmi makamlarca, siyaseten desteklendiğini göstermektedir.
İlk defa "Girit Olayları" üzerine Yunan uyruklulara karşı başlatılan boykotlar giderek yayılmıştı.(1) Balıkesir'de önce Burhaniye (Kemer Edremit) kasabasında bir Yunanlı tüccara karşı boykot uygulandı. Bu boykotlar o kadar yayıldı ki, devlet olaya müdahale etmek zorunda kaldı.
Balya madenleri yıllardır bir Fransız maden şirketi tarafından işletiliyordu. Maden şirketinin tüm personeli Yunanlı idi. Balya'da bir "cemiyet" şeklini alan boykot hareketi etkin olmuş olmalı ki Yunanlılar işten çıkarılmış, şirket de durumu nezarete şikâyet etmiş. Fakat verilen cevap, olayı adeta destekler görünüyor.
Dahiliye Nezareti'ne gönderilen yazı şu:
"Balya'da teşekkül eden Boykot Cemiyetinin maden şirketi muamelatını etkileyecek şekilde Yunan işçisi çıkarmadığı ve kanuna muhalif davranmadığı?" (2)
Boykotlar devam etmekteydi. Trablusgarb ve 12 Ada olayları üzerine İtalyan uyruklulara boykot uygulanmıştı. Balkan Savaşı sırasında Bulgarlara boykot uygulanmış ve Bulgaristan'a gitmeleri hususunda baskılar yapılmıştı. (3)
Ermenilerin Doğu Anadolu'da Rus ordusu ile birlikte hareket ettiği, Türk ve Kürt köylerinde katliamlar yaptığı duyulunca "Boykot" Anadolu'daki Ermenilere yöneltilmişti. (4)
Bulgarlar 1800 lü yılların sonlarına doğru tarım işçiliği, bekçilik, çobanlık, inşaat işçiliği gibi işleri yapmak için Osmanlı topraklarına gelmeğe başlamışlar, dürüst ve yorulmak bilmeyen çalışmaları onları aranılır kıldığından, zaman içinde köyler kurup yerleşmişlerdi.
Balkan muharebelerinden sonra Bulgaristan'dan gelen büyük Türk muhacir grupları; çok büyük acılar çekerek yurtlarını terk etmiş,(5) perişan bir şekilde Memalik-i Âlî Osman'a sığınmışlardı. Anadolu'nun her tarafında büyük rahatlık içinde yaşayan Bulgarları gören bu muhacirler, çektikleri acılardan doğan öfkelerini gizlemeyerek bunları sıkıştırınca Bulgarlar da geriye, Bulgaristan'a göç etmeğe başladılar.(6)
Bu Bulgarlar, herhangi bir zorlama olmadan, kendi rızalarıyla bazı eşyalarını satarak, bazı eşyalarını yanlarına alarak göçmeğe başladılar.(7)
Bulgarların Batı-Trakya'daki ahaliye zulüm ettiği duyulduğunda, göçmek isteyen Bulgarlara bazı zorluklar çıkarılmağa başlandıysa da, hükümet bunların bir an önce göçmesinden yana tavır alınca göç devam etti.(8)
Yunanlılara uygulanan boykotun Bulgar tüccarlara da teşmil ettirilmek istenmesinden  hükümetin müdahalesiyle vaz geçildi.(9) Devlet, yaklaşmakta olan kaçınılmaz bir savaşta Bulgaristan'ı hasım olarak görmek istemediğinden, İstanbul'daki Bulgar sefaretinin göç konusunda isteklerini de yerine getiriyordu.(10)
1915 yılı ortalarında Türkiye'de halâ işçi olarak çalışan Bulgarlar vardı. Harp hali ile sınırlar kapatılıp seyahat etmek izne bağlı olduğundan, hicret oldukça zordu. Devlet, Almanya- Avusturya ittifakı içinde olup ayni ittifak içinde Bulgaristan'la da beraber olunca, Bulgarlara kolaylık sağlanarak seyahat izni veriliyordu.(11)
Bu boykotaj uygulamalarından en garip olanı, Ayvalık'ta oturan Osmanlı vatandaşı bazı Rumların, Selanik'in işgali üzerine Yunan mallarına karşı uyguladıkları boykotajdı.
       Osmanlı tebaası olan, Ayvalık Rumlarının ileri gelenlerinden;
       Panayi Dimitraki Kalpak Efendi
       Grakel Kalpak Efendi     
       Konstantin Kokini Efendi
       Nikolaki Kaldi Efendi
1913 Kasımında Yunan mal ve mülklerine karşı boykot başlattılar. Ayvalık Rumlarının bu hareketi Yunanistan'da büyük şaşkınlık yarattı. Özellikle Başbakan Venizelos'un hiç beklemediği bu hareket üzerine, bunların ?Helen? oldukları gerekçesiyle Yunanistan'da yargılanması gündeme getirildi ve yapılan gıyabi mahkeme sonunda, mahkûm edildiler. Bu mahkûmiyet, bunlar herhangi bir şekilde Yunanistan'a gelirlerse tevkif edilip uygulanacaktı. Bu dava Türkiye tarafından dikkatle izleniyordu.
O zamanki Atina Büyükelçisi(Sefiri) Galip Kemali Bey, durumu bildirince, Bab-ı Âlî Hukuk Müşavirliği böyle bir yargılamanın uluslar arası hukuka göre yapılamayacağını, geçersiz olduğunu bildiren bir yazıyı hazırladı. Osmanlı Hariciye Nezareti tarafından yollanan 7 Kânunevvel 1913 tarih ve 39771/62 numaralı tahrirat üzerinden 11 Kânunevvel 1913 tarih 251 numaralı yazı Atina Sefiri Galip Kemalî Bey tarafından Yunan Hariciye Nezareti'ne iletildi.(12)
Ortalığı karıştıran, devletlerarası bir mesele haline gelen bu boykot, kısa süre sonra, Türk Yunan Anlaşması yapılınca kaldırıldı.
Bu boykotaj, Ayvalık Rumlarının hepsini Yunanlı addeden Yunanistan siyasilerini şaşkına çevirmişti. O zamana kadar böyle bir şeyi mümkün görmeyen siyasiler, bundan sonra adımlarını daha düşünceli atmağa, daha sıkı propaganda yapmağa başladılar.
Bu boykotajı yapan ve teşvik eden Ayvalık Rumlarının, İttihad ve Terakki Partisi yandaşı olduklarını ve bu siyasi düşünceler ile bu boykota giriştiklerini sanıyorum. İttihad ve Terakki Partisi yandaşı Rumlar, 1.Dünya savaşı yılları boyunca da Osmanlı Devleti yanında yer alarak, devlet menfaatlerine çalıştılar. Pek çoğu "Teşkilat-ı Mahsusa" içinde yer alarak, özellikle Akdeniz Adalarında Türkiye için casusluk faaliyetlerinde bulundular.(13)
Bazı ülkelere karşı yapılan boykotlar 1918 Mondros Mütarekesi'ne kadar devam etti. Ancak mütareke ile beraber kendiliğinden kalktı.
Cumhuriyetten sonra, belki tam olarak boykot olmasa da, Atatürk'ün işaretiyle "Yerli Malı Kullanma" seferberliği başlatıldı. Bu hareket yerli malı varken, yabancı mallara rağbet etmeme alışkanlığı kazandırma, bilinçlendirme için yapılmıştı. Kırk, elli yıl kadar, okullarda bu bilincin verilmesi için "Yerli Malı Haftası" düzenlendi. Ama nedense son yirmi, yirmi beş yıldır bu haftalar yapılmadığı gibi, pek önemsenmiyor da. Ben hala, ilkokuldan aldığım terbiye ile, yerli malı tercih ederim. Ama artık çocuklarımız, giyimlerindeki yabancı markalarla birbirlerine gösteriş yapıyorlar.
?Boykotaj? bugün bile hala sürdürülen bir ekonomik silah olarak kullanılmaktadır. 1973 yılında "Kıbrıs Harekatı" sonunda Amerika'nın yıllarca bize karşı ekonomik ve askeri "Ambargo", bir bakıma bir "Boykotaj" uygulamasıydı. Şimdilerde, "Ekonomik Yaptırım" adı ile uygulanıyor. Saddam döneminde Irak'a uygulanmaya çalışıldı. Şimdi İran'a uygulanmaya çalışılıyor.
Zaman zaman, ucuz Çin Ürünleri'ne karşı Amerika "Linç" hareketleri başlatmaktaysa da, pek tutmamaktadır. Çin ürünlerinin ucuzluğu karşısında, pazarlarını kaybeden Amerikalı ve çok uluslu şirketler, kısa zaman aralıklarıyla Çin ürünlerini karalama kampanyaları düzenlemektedirler.
Çeşitli yayın araçları kullanılarak, Çin ürünlerinin kötülüklerinden, zararlarından bahsedilmekte, raporlar yayınlanarak tüketiciler bilinçlendirilmeğe çalışılmaktadır. Bu da bir başka boykotaj biçimidir. 
(1)          BOA.DH.MUİ. dosya:7-2 gömlek 26
(2)          BOA.DH.MUİ. dosya:108-1  gömlek:48  1327 Za.24 (27.11.1910)
(3)          BOA.DH.KMS. dosya:23  gömlek:53  1332 Safer 04
(4)          BOA.DH.İD.  dosya:108-1 gömlek:30  - 1332 C. 02 (17.05.1914)
(5)          Rumeli Muhacirin-i İslamiye Cemiyeti: "Bulgar Vahşetleri",  "Zavallı Pomaklar"
(6)          BOA.DH.KMS. dosya:17 gömlek 19  1332 Recep 10 (04.06.1914)
(7)          BOA.DH.EUM.EMN. dosya:80 gömlek:20  1332 Şaban 09 (03.07.1914)
(8)          BOA.DH.KMS. dosya:20 gömlek:50 -1332 Cemazielahir 30 (26.05.1914)
(9)          BOA.DH.KMS. dosya:23 gömlek:53  1332 Sefer 04 (01.01.1914)
(10)        BOA.DH.EUM.EMN. dosya:82 gömlek:3 -1332 Recep 26 (20.06.1914)
(11)        BOA.DH.EUM. dosya:16 gömlek:19  1333 Şevval 13 (25.08.1915)
(12)        Galip Kemali Söylemezoğlu Hatıraları:  "Canlı Tarihler",  s:77,78   İst.1946
(13)        Aubrey Herbert: "Devler Ülkesinde Devler Savaşı", Çanakkale  s:103,104,108

 
        Içeriği Paylaşın Butonu    
 Bu İçeriğe Yapılan Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamıştır...

aaaa
 Sektör Listesi
Ağaç ve Orman Ürünleri
Akaryakıt Firmaları
Akücüler
Akvaryumcular
Alabalık Tesisleri
Alışveriş Merkezleri
Ambalajcılar
Anahtarcılar
Apart Daireler
Arçelik Bayileri
Arçelik Servisleri
Arıcılar
Asansörcüler
Av Malzemeleri
Avukatlar
Ayakkabıcılar
Baharatçılar
Baklavacılar
Balık Restoranları
Balıkçılar
Balıkesir anahtarcılar
Balıkesir arçelik servisleri
Balıkesir LG servisleri
Balıkesirdeki bayan kuaförler
Banyo Mutfak
Bayan Kuaförleri
Bebek Marketleri
Besi Çiftlikleri
Beyaz Eşyacılar
Bilgisayar & İletişim
Bilgisayar kursları
Bilgisayarcılar
Birlikler
Bisikletçiler
Bobinajcılar
Boyacılar
Brandacılar
Büfeler
Büro Makineleri
Camcılar
Çantacılar
Çelik Kapıcılar
Cep Telefoncular
Çeyizciler
Çiçekçiler
Çiğ köfteciler
Çikolatacılar
Danışmanlık
Dekorasyoncular
Demir İşleri
Dericiler
Dernekler
Dershaneler
Dinlenme Tesisleri
Diş hekimleri
Doğalgazcılar
Düğün salonları
Eğitim & Öğretim
Egzoscular
Elektrik & Elektronik
Elektrikçiler
Elektronikçiler
Emlakçılar
Endüstriyel Mutfak
Enerji & İklimlendirme
Enerji Sistemleri
Erkek Kuaförleri
Erkek Öğrenci Yurtları
Ev Tekstil Ürünleri
Fast Foodcular
Fatura Tahsilat
Fidancılar
Finans Sektörü
Firmalar
Fizik Tedavi Doktorları
Ford servisleri
Fotoğrafçılar
Fotokopiciler
Galericiler
Gelinlikçiler
Gıda
Gıda imalatçıları
Gıda Toptancıları
Giyim
Giyim & Moda
Gözlükçüler
GSM Merkezleri
Güneş Enerji Sistemleri
Güvenlik ve Alarm Sistemleri
Güzellik merkezleri
Hac Firmaları
Hac Malzemeleri
Hafriyatçılar
Halı yıkamacılar
Halıcılar
Hastaneler
Havayolları
Hazır beton
Hediyelik Ürünler
Hırdavatçılar
Hizmet
Höşmerimciler
Huzurevleri
İç Giyim
İnşaat
İnşaat Firmaları
İş Makinaları
İş takip
Isıtma soğutma sistemleri
İşitme Cihazları
İşitme Merkezleri
İstanbul Firmaları
İzmir Firmaları
Jeneratörcüler
Kadın Doğum Doktorları
Kafeler
Kalıpçılar
Kargolar
Kasaplar
Kaynakçılar
Kır bahçeleri
Kırtasiyeciler
Kitap & Kırtasiye
Kitapçılar
Kız Öğrenci Yurtları
Kocaeli firmaları
Köfteciler
Kolonyacılar
Kombiciler
Konfeksiyoncular
Kozmetikçiler
KPSS Kursları
Kreşler
Kuaförler
Kuru temizlemeciler
Kuruyemişçiler
Kuyumcular [Altın&Gümüş]
Laboratuvarlar
LG bayileri
LG servisleri
Lokanta, Restoran, Cafe
Lokantalar
Lokmacılar
LPG
Madenciler
Makina Sanayi
Mali Müşavirler
Manavlar
Manisa Firmaları
Mantıcılar
Marka Patent
Marketler
Matbaacılar
Medikalciler
Medya
Mermerciler
Metal Sanayii
Mobilya
Moteller
Motorsikletçiler
Mühendislik hizmetleri
Müzik Market
Nakliyeciler
Odun Kömürcüler
Ölçü ve Tartı Sistemleri
Opel servisleri
Organizasyon Firmaları
Oteller
Oto Boyacılar
Oto camcılar
Oto döşemeciler
Oto elektrikçiler
Oto kaportacılar
Oto kiralamacılar
Oto Kurtarıcılar
Oto Lastikçiler
Oto radyatörcüler
Oto Tamirciler
Oto Yedek Parçacılar
Oto yetkili servisler
Oto yıkamacılar
Otobüs firmaları
Otomasyon sistemleri
Otomotiv Sanayi
Oyuncakçılar
Özel Okullar
Panjurcular
Pansiyonlar
Parfümcüler
Pastaneler
Penciler
Perdeciler
Pide salonları
Pizza salonları
Psikiyatristler
Rehabiltasyon Merkezleri
Reklam & Tanıtım
Reklam Ürünleri
Reklamcılar
Resmi Kurumlar
Restoranlar
Rot balanscılar
Saatçiler
Sağlık Merkezleri
Sanat Merkezleri
Şarküteriler
Şekerciler
Serigraficiler
Şifalı Bitkiler
Sigortacılar
Simitçiler
Sinemalar
Sivil Toplum Kuruluşları
Sony servisleri
Spor giyim
Spor salonları
Spotçular
Su Arıtma Sistemleri
Su bayileri
Sürücü kursları
Süt ürünleri
Tabelacılar
Taksi Durakları
Tarım
Tarım & Hayvancılık
Tarım ilaçlama
Tarım Makinaları
Tatlıcılar
Tavukçular
Teknik Servisler
Teknik Soğutma
Temizlik firmaları
Tercüme Büroları
Terziler
Tesisatçılar
Tiyatrolar
Toptan gıdacılar
Tornacılar
Traktörcüler
Tuhafiyeciler
Tüpgaz Bayileri
Turizm, Otel & Motel
Türk Telekom Bayileri
Ulaşım & Kargo
Un Fabrikaları
Unlu Mamüller
Üretim-Makine-Metal
Uydu Sistemleri
Vakıflar
Vestel Servisleri
Veterinerler
Web Tasarım
Yabancı Dil Kursları
Yağ Fabrikaları
Yalıtım Malzemeleri
Yangın malzemeleri
Yangın Söndürme Ekipmanları
Yapı malzemeleri
Yem Fabrikaları
Yufkacılar
Yumurtacılar
Zeytinciler
Züccaciyeciler

 
 
abaragambimumbara
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Telif Hakkı Kuron Mühendislik LTD. ŞTİ.'ne Aittir. Her Hakkı Saklıdır.
FacebookLink BankasıArama ServisiSektörlerHarita ServisiKişisel GelişimAcil TelefonlarResim Galerisi


 


Markayurdu.Com adresi üzerinde bulunan fotoğraf ve bilgiler izinsiz kullanılamaz.
 

Sitede yer alan kullanıcı yorumları üyelik sözleşmesinde kabul edildiği şekilde yorum yapan üyenin şahsi düşünceleridir.
Bu sitenin alt yapısında www.markayurdu.com adına kullanım lisansı alınmış Ülke Rehberi Scripti kullanılmaktadır.