Döküman Arşivi Mühendislik Uyg. Mühendislik Uygulamaları


  Mühendislik Uygulamaları
«« Önceki Döküman  
Sonraki Döküman »»
Tarih
:
30.04.2011
Kategorisi
:
Mühendislik Uyg.
Okunma Sayısı
:
5144
Yorum Sayısı
:
0
Ekleyen
:
YILMAZ KUR


BİR YAPININ PROJELENDİRİLMESİNDEKİ İŞLEM SIRASI,
UYULMASI GEREKEN KURAL ve ÇALIŞMALAR
Yer: RUSYA FEDERASYONU ve BAĞIMSIZ DEVLETLER TOPLULUĞU ÜLKELERİ
 
Yapılacak yapının projelendirmesi için gerekli evrakların toplanması ve eskiz projelerinin yapılarak onayların alınması aşamasında:
1. İşveren tarafından verilen arsa için şehircilik planlamasında önerilen yapı tipi, kat yüksekliği, bırakılması gereken yeşil alan oranları, binanın yön durumu ve çevredeki binaların durumu, yükseklikleri ve konumlarına dikkat edilerek işverenin isteği ile ilgili ters bir durum olup olmadığı öncelikle kontrol edilmektedir.
2. İşverenin istekleri doğrultusunda ilk konsept model hazırlanarak işverene sunulur.
3. İşveren tarafından onaya sunulan bu konsept yapı üstünden, gerekli olan binanın ihtiyacı olan yaklaşık güçler (elektrik, su, gaz, kanalizasyon, telefon, internet, kablolu tv gibi?) hazırlanarak işverene verilir. Her bir ihtiyaca ait bağlantı noktalarını ve teknik şartnameleri işveren yerel idarelerden alarak uygulama projesi başlayıncaya kadar projeciye vermek zorundadır.
4. Ayrıca bu konsept projesinin oturduğu arsa üzerinde, vaziyet planı üstünde binanın oturduğu bölümlerde 25 metre uzaklıktaki arayla jeolojik kuyu yerleri hazırlanarak işverene verilir. İşveren bu kuyuları açtırarak zemin etüt raporunu hazırlattırmalı ve uygulama projelendirmesinin başlangıcına kadar projeciye teslim etmelidir.
5. İşveren tarafından yaptırılması gereken binanın, ileride çevre ekolojik projelendirmesi yapılacağından, boş arsa üzerinde atmosferdeki gaz ölçüm değerleri alınır. Çevrede; deniz, nehir gibi su kaynakları var ise numuneler alınarak laboratuar sonuçları toplanarak binanın yapılmadan önceki durumu rapor haline getirilerek projeciye teslim edilir.
6. Yangın söndürme ve yangın güvenlik ile ilgili mevcut şehirdeki yangın idaresinin durumu göz önüne alınarak, binanın teknik şartnamesini işveren hazırlattırmalıdır.
7. Yapının standartlara uygun olan kat planları, kesitler, vaziyet planı, perspektif görünüşler, cepheler, eskiz projesi üstünde yer almaktadır. Ayrıca bina yapılmadan önce, arazi ana cepheden fotoğraflanmaktadır. Bu fotoğraf üstüne yapılacak olan binanın ana cepheden görüntüsü fotomontajla yerleştirilerek, bir resmi de bulunmalıdır.
8. Yapılacak olan bu yapıya ait eskiz projesinin; yatırımcı, işletmeci ve projeci tarafları, projelerinin şehir tarafından onayını almak için kent konseyinin (şehir mimarı, belediye başkanı, vali ve şehrin diğer önemli mimarları ile birlikte) toplantılarına girip, projelerini anlatırlar. Yapılacak olan yapının konumu, diğer yapılarla olan ilişkisi, renkleri burada onay alır. Ve şehir mimarı binaya onay verir veya sorun varsa, bir dahaki toplantıda düzelttirilerek getirilmesi istenir.
9. Perspektif ve cephe görünüşleri onaylanan bu eskiz projesi, bina içinde yaşayacak olan insanların güvenlik ve sağlığı için sağlık idaresine ve yangın müdürlüğüne verilerek yapılması için ön onay almalıdır. Burada binanın; yaşam mekânlarının gün ışığı alıp almaması, yangın kaçışlarının yeterliliği, binanın tüm açık cephelerinin yangın anında söndürülmesinin mümkün olup olmadığı, çöp atıklarının bulunduğu yerin normlara uygun olup olmadığı, otopark alanlarının yeterliliği, yeşil alanların yeterliliği, çocuk oyun alanlarının yeterliliği, toplu taşıma alanlarına uygun trafik ulaşımının olup olmadığı ve özürlü insanlara ilişkin normlara uyulup uyulmadığı kontrol edilerek onay veya düzeltilmesi şartıyla ön onay almaktadır.
10. Artık inşaat izninin alınması için gerekli olan eskiz projesi tamamlanmış ve ön onayları alınmış olduğundan, toplam 4 kopya hazırlanarak işverene teslim edilir. İşveren, bu 4 kopyanın 1 tanesini kendisine, 1 tanesini uygulama projesinin yapımı için projeciye, 1 tanesini şehir mimarlığı arşivine, diğerini de yatırımcısına vererek dağıtımını yapar.

 
B) II. Etap: Şehirdeki devlet baş ekspertizi tarafından onaylanacak olan ve inşaat izninin alınması için gerekli olan uygulama projesinin avan proje bolümü projelendirilmesi.
1) Avan projede yer alan yapının teknik ve ekonomik değerlerini anlatan genel anlatım raporu  şehir devlet baş ekspertiz idaresinin metodik önerilerine uygun olarak yapılmalıdır.
2) Eskiz projelendirmesi yapılırken yerel idarelerden alınan alt yapı istek ve kabul yazıları, teknik şartnameleri, sağlık ve yangın idaresinden alınan onaylı veya şartlı onaylı tüm belgeler dosyalanıp rapor haline getirilerek yapılacak olan projelerinde bu doğrultuda hazırlandığını gösteren avan projelerinde buna göre kontrol edilmesi gerektiğinin  belgelendiğini gösteren rapor verilmelidir.
3) Eskiz projeleri yapım aşamasında jeolojik kuyu  yerleri verilen vaziyet planındaki yerleşime göre hazırlanan zemin etüt raporu bas expertiz idaresine sunulmalıdır.
4) Avan projelendirmesi yapılan yapının temel ve statik hesapları jeoloji(zemin etüt) raporu doğrultusunda yapılarak temel sisteminin seçilmesi kazıklı veya radye temel yapılması gerekliliğinin belirtilmesi, bina oturumlarının değerlendirilmesi gibi tüm bilgiler bu raporda yer almalıdır. Eğer sismik bölgede yapılan bina ise önlem alınıp alınmadığı tüm bu hesaplamalarda bu raporda yer almalıdır.



5) Avan projelendirmesinin ana bölümlerinden biri olan vaziyet planına ait toplam 8 planda bu bolum içinde yer almaktadır. Burada anlatım raporu,mevcut yapılara göre bina oturumunun ölçülendirme  planı , rölyef (dikey kotlar) organizasyon planı, toprak hafriyat ve geri dolgu planı,yeşillendirme planı, yolların tretuvarların ve alanların projelendirildiği plan ve alt yapılara ait planlar bu bölümde yer almaktadır.
6) Ana bölümlerden biri olan mimari projelendirme bolumu içinde kat planları, cephe görünüşleri, kesitler, ince iş planları, ölçü planları ve malzeme spesifikasyonlarını içeren bölümler standartlar çerçevesinde yapılarak albüm haline getirilip expertizin onayına sunulmaktadır. Burada binanın termoteknik dış yalıtım hesapları da verilmekte ve yürürlükte olan enerji yalıtım değerlerine uygun olması sağlanmaktadır.



 7) Yine ana bölümlerden biri olan taşıyıcı betonarme ve çelik konstruktif yapıya ait temel ve üstyapı projeleri normlar çerçevesinde hazırlanarak ekspertizin incelemesine sunulmaktadır. Burada hafriyat planı, geri dolgu planı, varsa kazıklı temel veya radye temel planları, betonarme kolon ve perde kalıp ve donatı planları yer almaktadır. Binada çelik konstrüksiyonlar var ise bunlara ait projelerde normlara uygun olarak yapılarak ekspertize sunulmaktadır.
8) Yapılacak olan bina endüstriyel bina veya restaurant, kafe veya fast foodları içeriyorsa bunlara ait teknolojik ekipmanların yerleşiminin olduğu projelendirme yapılmalıdır. Teknolojik ekipmanlara ait çevresel atıklar var ise burada bu özellikler belirtilmeli, teknik ekipmanların ihtiyaç yükleri ve bağlantı noktaları belirtilmelidir.
9) Elektrik ve mekanik sistemlere ait projelendirme hizmetleri avan proje safhasında şematik sistem çözümleri ile verilmekte ve daha fazla anlatım raporu ile yapılacaklar anlatılmaktadır. İlk safhada yapıdaki kullanıcılar belirsiz olduğundan kullanıcıların belirlenmesi için uygulama projelendirmesi safhasına kadar beklenmektedir.
10) Bina yapılma aşamasında inşaatın gerçekleştirilmesi için inşaat organizasyon planı projeleri yapılmaktadır. Bu bölüm ile inşaat aşamasında kullanılan mobilizasyon yerleşim yerleri, iş makinelerinin yerleşim yerleri, malzeme stok sahaları, yükleme indirme yerleri, iş makinelerinin trafik güzergahı hep bu projede belirtilmektedir. İş kazalarının minimuma indirilmesi acısından yapılması çok önemlidir.
11) Binadaki kullanılan sistemlerden atılan atıkların çevreye zarar vermemesi için cevre koruma projeleri yapılarak expertize teslim edilmektedir. Örnek olarak havalandırma sistemlerindeki atik egsoz gazlarının filtrelenmesi, büyük mutfak hacimlerinden atılan yağlı atıkların yağ ayırıcıdan geçirildikten sonra atılması, baca gazi atıklarının konsantrasyonunun daha az zarar verecek şekilde baca yükseklik hesabi yapılarak en aza indirilmesi,otoparklardaki zemin sularının tahliyesinde yağ benzin ayırıcıların kullanılması, endüstriyel çamaşırhanelerde atık sularında deterjan ayırıcı kullanılması gibi önlemler alınmalıdır. İlk arsa halindeyken arazide ölçülen çevre ekolojik değerlerin toleranslar çerçevesinde olduğu kontrol edilmelidir.
12) Olağanüstü durumlar ve milli savunma ile ilgili teknik-mühendislik tedbirler projeleri yapılmakta ve expertize verilmektedir.
13) Son olarak expertize eğer devlet binası yapılması halinde kesif dökumantasyonunu da  verilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Not: Yukarıdaki expertize verilen bolümler expertiz idaresi tarafından onaylandıktan sonra avan projenin onayı ile birlikte inşaat izni verilmektedir. İnşaat izni alan bir yapı inşaatına hemen başlanabilir ve bankalardan kredi anlaşması yapabilir,  gerektiğin de kısmi veya tamamı satılabilir.



Içeriği Paylaşın Butonu    

  Kategorideki Diğer Dökümanlar
 Endüstriyel Tesislerde Enerji Tasarrufu 30.04.2011
 Sosyal Binalarda Enerji Tasarrufu 30.04.2011
 İnşaat Uygulama Sistemi 30.04.2011
|1|
aaaa
 Sektör Listesi
Ağaç ve Orman Ürünleri
Akaryakıt Firmaları
Akücüler
Akvaryumcular
Alabalık Tesisleri
Alışveriş Merkezleri
Ambalajcılar
Anahtarcılar
Apart Daireler
Arçelik Bayileri
Arçelik Servisleri
Arıcılar
Asansörcüler
Av Malzemeleri
Avukatlar
Ayakkabıcılar
Baharatçılar
Baklavacılar
Balık Restoranları
Balıkçılar
Balıkesir anahtarcılar
Balıkesir arçelik servisleri
Balıkesir LG servisleri
Balıkesirdeki bayan kuaförler
Banyo Mutfak
Bayan Kuaförleri
Bebek Marketleri
Besi Çiftlikleri
Beyaz Eşyacılar
Bilgisayar & İletişim
Bilgisayar kursları
Bilgisayarcılar
Birlikler
Bisikletçiler
Bobinajcılar
Boyacılar
Brandacılar
Büfeler
Büro Makineleri
Camcılar
Çantacılar
Çelik Kapıcılar
Cep Telefoncular
Çeyizciler
Çiçekçiler
Çiğ köfteciler
Çikolatacılar
Danışmanlık
Dekorasyoncular
Demir İşleri
Dericiler
Dernekler
Dershaneler
Dinlenme Tesisleri
Diş hekimleri
Doğalgazcılar
Düğün salonları
Eğitim & Öğretim
Egzoscular
Elektrik & Elektronik
Elektrikçiler
Elektronikçiler
Emlakçılar
Endüstriyel Mutfak
Enerji & İklimlendirme
Enerji Sistemleri
Erkek Kuaförleri
Erkek Öğrenci Yurtları
Ev Tekstil Ürünleri
Fast Foodcular
Fatura Tahsilat
Fidancılar
Finans Sektörü
Firmalar
Fizik Tedavi Doktorları
Ford servisleri
Fotoğrafçılar
Fotokopiciler
Galericiler
Gelinlikçiler
Gıda
Gıda imalatçıları
Gıda Toptancıları
Giyim
Giyim & Moda
Gözlükçüler
GSM Merkezleri
Güneş Enerji Sistemleri
Güvenlik ve Alarm Sistemleri
Güzellik merkezleri
Hac Firmaları
Hac Malzemeleri
Hafriyatçılar
Halı yıkamacılar
Halıcılar
Hastaneler
Havayolları
Hazır beton
Hediyelik Ürünler
Hırdavatçılar
Hizmet
Höşmerimciler
Huzurevleri
İç Giyim
İnşaat
İnşaat Firmaları
İş Makinaları
İş takip
Isıtma soğutma sistemleri
İşitme Cihazları
İşitme Merkezleri
İstanbul Firmaları
İzmir Firmaları
Jeneratörcüler
Kadın Doğum Doktorları
Kafeler
Kalıpçılar
Kargolar
Kasaplar
Kaynakçılar
Kır bahçeleri
Kırtasiyeciler
Kitap & Kırtasiye
Kitapçılar
Kız Öğrenci Yurtları
Kocaeli firmaları
Köfteciler
Kolonyacılar
Kombiciler
Konfeksiyoncular
Kozmetikçiler
KPSS Kursları
Kreşler
Kuaförler
Kuru temizlemeciler
Kuruyemişçiler
Kuyumcular [Altın&Gümüş]
Laboratuvarlar
LG bayileri
LG servisleri
Lokanta, Restoran, Cafe
Lokantalar
Lokmacılar
LPG
Madenciler
Makina Sanayi
Mali Müşavirler
Manavlar
Manisa Firmaları
Mantıcılar
Marka Patent
Marketler
Matbaacılar
Medikalciler
Medya
Mermerciler
Metal Sanayii
Mobilya
Moteller
Motorsikletçiler
Mühendislik hizmetleri
Müzik Market
Nakliyeciler
Odun Kömürcüler
Ölçü ve Tartı Sistemleri
Opel servisleri
Organizasyon Firmaları
Oteller
Oto Boyacılar
Oto camcılar
Oto döşemeciler
Oto elektrikçiler
Oto kaportacılar
Oto kiralamacılar
Oto Kurtarıcılar
Oto Lastikçiler
Oto radyatörcüler
Oto Tamirciler
Oto Yedek Parçacılar
Oto yetkili servisler
Oto yıkamacılar
Otobüs firmaları
Otomasyon sistemleri
Otomotiv Sanayi
Oyuncakçılar
Özel Okullar
Panjurcular
Pansiyonlar
Parfümcüler
Pastaneler
Penciler
Perdeciler
Pide salonları
Pizza salonları
Psikiyatristler
Rehabiltasyon Merkezleri
Reklam & Tanıtım
Reklam Ürünleri
Reklamcılar
Resmi Kurumlar
Restoranlar
Rot balanscılar
Saatçiler
Sağlık Merkezleri
Sanat Merkezleri
Şarküteriler
Şekerciler
Serigraficiler
Şifalı Bitkiler
Sigortacılar
Simitçiler
Sinemalar
Sivil Toplum Kuruluşları
Sony servisleri
Spor giyim
Spor salonları
Spotçular
Su Arıtma Sistemleri
Su bayileri
Sürücü kursları
Süt ürünleri
Tabelacılar
Taksi Durakları
Tarım
Tarım & Hayvancılık
Tarım ilaçlama
Tarım Makinaları
Tatlıcılar
Tavukçular
Teknik Servisler
Teknik Soğutma
Temizlik firmaları
Tercüme Büroları
Terziler
Tesisatçılar
Tiyatrolar
Toptan gıdacılar
Tornacılar
Traktörcüler
Tuhafiyeciler
Tüpgaz Bayileri
Turizm, Otel & Motel
Türk Telekom Bayileri
Ulaşım & Kargo
Un Fabrikaları
Unlu Mamüller
Üretim-Makine-Metal
Uydu Sistemleri
Vakıflar
Vestel Servisleri
Veterinerler
Web Tasarım
Yabancı Dil Kursları
Yağ Fabrikaları
Yalıtım Malzemeleri
Yangın malzemeleri
Yangın Söndürme Ekipmanları
Yapı malzemeleri
Yem Fabrikaları
Yufkacılar
Yumurtacılar
Zeytinciler
Züccaciyeciler

 
 
abaragambimumbara
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Telif Hakkı Kuron Mühendislik LTD. ŞTİ.'ne Aittir. Her Hakkı Saklıdır.
FacebookLink BankasıArama ServisiSektörlerHarita ServisiKişisel GelişimAcil TelefonlarResim Galerisi


 


Markayurdu.Com adresi üzerinde bulunan fotoğraf ve bilgiler izinsiz kullanılamaz.
 

Sitede yer alan kullanıcı yorumları üyelik sözleşmesinde kabul edildiği şekilde yorum yapan üyenin şahsi düşünceleridir.
Bu sitenin alt yapısında www.markayurdu.com adına kullanım lisansı alınmış Ülke Rehberi Scripti kullanılmaktadır.