kanatlarını andıran yapraklarını hiç dökmez. Nohut iriliğindeki beyaz meyveler yapışkan bir madde taşır ve insanlar için zehirlidir! Ama onları iştahla yiyen kuşlara hiçbir zararı dokunmaz. Kursaklarında yumuşattıkları meyve çekirdeklerini, dışkıları ile dalların üstüne bırakarak, yeni bitkilerin kök salmasını sağlarlar. Bitki tohumu başka hiçbir ortamda kök salmaz. Ülkemizde oldukça yaygındır.
Bileşim: Viscotoxin, acetylcholin, lectine, inosit, müsilaj.
Toplama ve hazırlama: Mart-nisan aylarında, meyveleri olgunlaşmadan, yaprak ve ince saplar toplanır. Gölgede kurutulur ve ince kıyılarak kullanıma hazırlanır.
Kullanım alanları ve biçimleri: Henüz bilimsel kesinlik kazanmamış olduğu halde, ökseotu kaynaklı kanser ilaçları giderek artmaktadır. Yani bitki, bu tür önemli hastalıkların tıbbi tedavisini destekleyici olarak kullanılabilir. Ama bu tür kullanımlardan önce doktora danışılmalıdır.
Öncelikle kan dolaşımını dengeleyici olarak kullanılır. Genellikle, yalnızca yüksek kan basıncını dengeleyici olarak bilinir. Ama, alçak kan basıncını dengeleyici olarak da kullanılmalıdır. Pankreası çok olumlu etkileyebildiği için, şeker hastalığında rahatlıklar sağlayabilir. Hormon dengesini düzenleyici olarak ve epilepsiye, kronik kramplara, histerik rahatsızlıklara karşı kullanılabilir. Atardamar sertliği, kalp yetmezliği ve kalp ritim bozukluğunda denenmelidir. Menopoz dönemindeki sıkıntılara karşı kullanıldığında şaşırtıcı sonuçlar verir. Terlemeler, kalp çarpıntıları, duygu coşkunlukları, korku halleri ve soluk alma zorlukları sona erer. Böylece, bu sıkıntılardan kaynaklanabilecek önemli hastalıkların da önü alınmış olur.
Kronik eklem hastalıklarında ökseotunun denenmesi yararlı olabilir. Kötü karakterli tümörlerde, organizmanın savunma gücünü arttırarak, olumlu sonuçlar verebilir. Önemli olan denemektir. Ama, özellikle yaşamsal hastalıklarda mutlaka doktor onayı alınması gereği unutulmamalıdır.
Hastalıkların türünü ve tedavi biçimlerini yalnızca uzman tıp doktorları saptayabilir!
Ökseotu çayı: Ökseotu çayı soğuk suda demlenmelidir. 1-2 çay kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak suda 8-10 saat bekletildikten sonra süzülür. Her kullanım için taze demlenen çay, ılıklaştırılarak içilirse daha doğru olur. 1-2 bardak tatlandırılmamış çay, gün boyuna yayılarak, yemeklerden önce veya yemek aralarında, az miktarlarda, yudumlanarak içilir.
Acil olarak çay demlenmesi gerektiğinde, haşlama- demleme yoluyla da hazırlanabilir. Kaynar suyla haşlanan bitki 8-10 dakika demlendirildikten sonra süzülür ve yudumlanarak içilir.
Yan etkiler: Önerilen dozajlarda kullanıldığında, bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Albümine karşı duyarlı kişilerin ve tüberküloz hastalarının kullanmaması doğru olur.
KAYNAK=ARAŞTIRMACI YAZAR NİYAZİ ERÖZTÜRK
www.doktordoga.com