Spirulina, içerdiği % 65 protein oranıyla en iyi bitkisel protein kaynağıdır. Günde 3-5 gr. Spirulina günlük beta karoten, vitamin B12, vitamin B kompleks, demir, esansiyel mineraller ve gama-linolenik asit ihtiyacının tamamına yakınını karşılar
Protein Kaynağı |
% Su |
% protein |
Spirulina |
5 |
60-70 |
Soya |
8 |
36,7 |
Süt tozu |
4 |
36 |
Sardalya |
50 |
20,6 |
Alabalık |
77,6 |
19,2 |
Tavuk eti |
61,3 |
19 |
Sığır eti |
56,5 |
17,4 |
Yumurta |
74 |
12,8 |
Koyun sütü |
81,6 |
5,6 |
Yoğurt |
86,1 |
4,8 |
İnek sütü |
88,5 |
3,2 |
Spirulina, % 65 oranıyla herhangi bir doğal besin maddesinden çok daha fazla protein içerir. Spirulinayı, % 35 oranıyla soya fasulyesi, yine % 35 oranıyla süt tozu, % 15-25 oranıyla kırmızı et ya da balık eti, % 12 oranıyla yumurta ve % 3.2 oranıyla da süt takip eder. Proteinler, aminoasitlerden oluşur.
Esansiyel aminoasitler, insan organizması tarafından üretilmediği için dışarıdan alınmalıdır. Vücudun non-esansiyel aminoasitlere de ihtiyacı vardır. Ancak, vücut bunları sentezleyebilir. Bir protein, tüm esansiyel aminoasitleri içeriyorsa tam bir protein olarak kabul edilir.. Spirulina, tüm esansiyel aminoasitleri içerdiği için tam bir proteindir. Günlük alınan 36 gram spirulina, erişkin bir insanın tüm esansiyel aminoasit ihtiyacını karşılar.
Spirulinanın hücre duvarı mukopolisakkaritlerden oluşur, yapısında selüloz yoktur. Bu yapısal özellik, spirulinayı kolay sindirilebilir ve hazmedilebilir yapar. Bu özellik intestinal malabsorbsiyon ( emilim bozukluğu ) şikayeti olan insanlar ve yaşlılar için önemlidir.
Spirulina, % 5 oranıyla diğer tüm protein kaynaklarından daha az yağ içerir. 10 gr. Spirulina, 36 kaloridir ve hemen hemen hiç kolesterol içermez. BU demektir ki, spirulina düşük kalorili, kolesterolsüz, düşük yağ oranlı proteindir.
Doğal Beta-karoten : ( Provit- A )
Spirulina, konsantre havuçtan yaklaşık 10 kat fazla beta karoten içerir.10 gram spirulina, günlük ihtiyacın yaklaşık 4 katı kadar ( 23000 IU- 14 mg) beta karoten içerir.Yüksek dozlarda vitamin A toksik olabilir. Ancak, spirulina ve bazı bitkilerde de bulunan beta karoten güvenlidir. Çünkü, insan vücudu sadece ihtiyaç duyduğu anda beta-karoteni A vitaminine çevirir.
A vitamini, özellikle mukozalar ve görme için gerekli olan pigmentler için önemlidir.Beta-karotenin serum kolesterol düzeyini düşürücü ve kanser riskini azaltıcı bir takım etkileri vardır.
Son 20 yılda, kanser çalışmaları yapan bazı otoriteler, beta-karotenin başta akciğer, göğüs, mide, kalın bağırsak, meme ve rahim ağzı olmak üzere birçok kanser tipini önleme de etkili olduğunu ve bu kanserlere yakalanma riskini azalttığını bildirmişlerdir. Beta-karoten dışında, spirulina zengin antioksidan özellikte en az 10 çeşit karotenoid içerir. Bu karotenler ve ksantofiller vücudun değişik alanlarında fonksiyon gösterir ve diğer esansiyel vitaminler ve minerallerle birlikte etki ederler.
Vitamin B 12 ve B kompleks vitaminler :
Spirulina, doğadaki en zengin bitkisel B 12 vit. Kaynağıdır. 10 gr. Spirulina, 20 mg B 12 vitamini içerir. B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin yapımaında ve sinir sistemi fonksiyonları için gereklidir. Eksikliğinde sinir dejenerasyonu ve pernizisyon anemi görülebilir. Öte yandan, 5 gr. Spirulina, fazlasıyla tiamin, nisain ve riboflavin içerir. B6, niasin, biotin, pantotenik asit, folik asit, inositol daha düşük oranlarda bulunur.
En iyi doğal demir desteği :
Demir eksikliği özellikle kadınlar, çocuklar ve yaşlılarda sıklıkla görülür. Genellikle, kadınlar kilo verme diyetlerinde yeterli demir alamazlar ve kansızlığa bağlı olarak ortaya çıka sorunlar yaşarlar.
Demir, kırmızı kan hücreleri yapımı ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için şarttır.10 gr. Spirulina da 10 mg. Demir bulunur. Bu da vücudun günlük demir ihtiyacının % 55'ini karşılar. Spirulinanın demiri, hazır demir preparatlarına oranla daha iyi emilir.
Kalsiyum, magnezyum, çinko ve diğer eser elementler :
Spirulina, sütten kat kat fazla kalsiyum içerir. Kalsiyum, kemikler ve nöral iletim için gereklidir. Eksikliği özellikle yaşlı kadınlarda osteoporoza ( kemik erimesi ) yol açabilir. Spirulina da yüksek oranda magnezyum da bulunmaktadır. Magnezyumun, vücudumuzda kalsiyum emilimini kolaylaştırmak, kan basıncını düzenlemek gibi etkileri vardır. Spirulina oldukça düşük oranlarda sodyum ve iyot içerir. Bu nedenle tuzsuz diyet uygulayanlar için idealdir.
Öte yandan, insan vücudu, enzim sistemlerinin fonksiyonu ve diğer fizyolojik olaylar için esansiyel eser minerallere ihtiyaç duyarlar. Günümüz diyetinde bu eser minerallerin eksikliği oldukça yaygın olarak görülür. 10 gr. Spirulina, günlük manganez ihtiyacının % 25'ini, krom ihtiyacının % 21'ini, selenyum ihtiyacının da % 14'ünü karşılar.
ESANSİYEL YAĞ ASİTLERİ :
İnsanların, günlük beslenmeyle alınan yağ asitlerine ihtiyaçları vardır. Esansiyel yağ asitlerinin, kolesterol düzeylerinin ayarlanması ve prostoglandinlerin sentezlenmesi gibi görevleri vardır.. Spirulina, % 4-7 oranında yağ içerir. 10 gram spirulina, başta linoleik ve gamalinoleik asit olmak üzere 225 mg esansiyel yağ asiti içerir.
DOĞAL PİGMENTLER :
Phycocyanin :
Pigmentler, insan metabolizmasında gerekli çok sayıda enzimin sentezlenmesinde yardımcıdırlar. Spirulina bu koyu rengini, güneş ışığının değişik dalga boylarında üretilen doğal pigmentlerden alır. Phycocyanin, spirulinanın yapısında demir içeren en önemli pigmenttir. Bu pigment spirulinanın tüm ağırlığının % 14'ünü oluşturur.
Klorofil :
Yeşil besinlerin genel özelliği, yüksek klorofil içermeleridir. Klorofil, temizleyen ve detoksifiye eden bitkisel besin olarak bilinir. Hemoglobine benzerliği nedeniyle bazen yeşil kan olarak da adlandırılır. Yeşil rengi, içerdiği magnezyum iyonuna bağlıdır. Spirulina, % 1'lik klorofil oranıyla en yüksek klorofil içeren besinlerden biridir.
Spurilina yuksek düzeylerde beta karöten , demir ve cinko icermekle birlikte selenyum , mangan , bakir , krom , vitaminC ve E icermek tedir. Bu antioksidant minareller ve vitaminleri bagisikliklik sistemini uyardikleri , özellikle kanser'e karsi korumada rol oynadikleri ve yaslanmayi yavaslattiklari belirlenmistir (Henrikson - 1993)
Spirulina ince hücre duvarlari %20 oraninda karbon hidrat ve seker icerir. Bagisiklilik sistemini artiran fico siyani , polisakkarit ve sülfolipit gibi bitkisel besleyiciler ile 14'den fazlamineral ve 9'dan fazla önemli vitamin icerir.(Fox - 1996)
Spirulina dan bulunan B grubu vitaminler gastrointestinal sistemdeki kas , agiz , ciger , sac , deri , sinir saglinin korunmasina yardimci olur. Bir seker kasigi Spirulan tozu (yaklasik 12 gr dir) %500 ün üzerin de B12 , %21 B2B1 ve %7 niasin icerir.(Fox - 1996)
Sipurilina Beta-Karotence Oldukca zengindir. icerdigi Karotyenoidlerin yarisi turuncu renkli ve bunun diiger yarisi alfa , beta , gamadan ve diger yarisida sari renkli ksantofillerden olusmaktadir. Bunlar vucudumuzun farkli yerlerinden anioksidant rolü oynayarak sinerjistik etki yapar. Vucüt vitamini A ya ihtiyac duydugunda Beta-Karotence A ya dönüsür. (Richmond - 1986)
Arastirmalar gostermistirki, kanser koruyucusu olan beta karoten meyve ve sebzelerde oldukca zengindir. israil'de yapilan bir calismada, alg lerden izole edilen dogal beta karoten daha etkili bir koruyucu oldugu belirlenmistir. yaklasik 10 gr Spurilina'daki Beta-Karotende , 6 tane pismemis havucdaki kadar vitamin A vardir.Beta-Karoten Goz bozuklugunun giderilmesine oldukca iyi gelmektedir.(Annapurna - 1991)
Spirulina önemli miktarda vitamin E icermektedir. Vitamin E immün Sistem icin gereklidir ve kuvvetli bir antioksidant dir. Spirulina'daki Kalsiyum Miktari ile sütteki kalsiyum miktari birbirine esdegerdir. Kalsiyum kuvvetli dis, kemik gelisimive kallojen yapimina yardimci olur. Ayrica vitamin E, vücudun demir alimina, sinirlerin iletiminde ve kanin pihtilasma dusenlemelerinde çnemli rol oynar. Spirulina pirinc den daha fazla potasyum icerir. Potasyum , kaslari gerilmesin de gerekli bir cok enzimin aktivitesini duzenler. Potasyum sinir fonksiyonlarini düzenler , Normal kan basincini korunmasina yardimci olur. Hücrelere besleyici elementleri tasinmasi icin gereklidir ve kaslarin dinlenmesine yardimci olur. (Fox - 1996)
Spirulina ispanak dan %5000 fazla demir icerir. Demir kirmizi kan hüzrelerine oksijen tasiyan , bir protein olan hemoglobin sentezinde , vucut fonksiyonlari bagisiklik sisteminin kurnmasinda gorev almak tadir. Spirulina'nin yuksek demir ihtiva etmesi , anemi hastalignda önemtasimaktadir. (Tkauchi - 1978)
Spirulina dogal enzimlerin iyi bir kaynagidir. Enzimler saglik icin gerekli hayati yapilardir. Enzimler vucudumuzu besleyen DNA yi yenileyen ve vucut sistemimizi guclendiren besinlerden elde edilen onemli nutrient lerin serbest kalmasina yardimci olur. Dogal enzimlerce zengin olan sebze , meyve , pismemis besinler sebze ve meyve sulari ile beslen memiz acisindan onemlidir. Spirulina kuruldukdan sonrada dogal enzimleri icermek detir (Seshadri & Bai - 1992)
Krolofil Spirulina icinde bol miktarda bulunan dogal bir pigiment tir. Krolofil seviyesi yuksek olan dogal bir besindir. Spirulina da ki krolofil miktari yaklasik olarak %1 dir. Krolofil in hucreleri toksik maddelerden arindirma ozelligi bilinmek tedir. Krolofil ayni zaman da yesil kan olarak da isimlendirilir. Cünkü krolofil hemoglobin molekülüne benzemek tedir . Kan demir'e sahiptir ve kan'a kirmizi rengini verir. Krolofil ise magnezyum tasimaktadir ve Krolofil in yesil gorunmesini saglar. (Henrikson - 1993)
Fikosiyanin bagisiklik sistemini hareket'e Gecirir Cin bilim adamlari fikosiyaneni beyazkan hucrelerini ve toksik maddelerden yada radyasyondan zarart goren kemik iligi hucrelerini duzenlediklerini savunmaktadir. (Zhang - 1994)
Uusal kanser entitüsü IDS virusune karsi etkili olan ve spirulina da bulunan Sulfolipitlerin varligini kesvetmistir. Spirulina %5-8 oraninda lipt ve bunun da %40 ini Giresun Likolipitler ve SulfoLipitler olusturmaktadir. Bu bilesim Viral enfeksiyonlari durdurucu , etkili veya bagli hucrelerdeki virüsleri engelleyici rol oynamaktadir. Spirulina platensissin , kan hucrelerinde bulunan Hiv Virüsünü engelleyici rol oynadigi belirlenmistir. (Ayehunie & Ark - 1996; Vonshak - 1990)
Spirulina veya icerdigi bitkisel besleyiciler hayvanlardaki ve insanlarda kanseri onleyici rol oynamaktadir. Bazi yaygin kanser türleri hücredeki DNA larin yapisini bozulmasina ve hücrelerin kotrolsüz büyümesine neden oLur.Hücreleri canli ve saglikli tutan , zarar görmüs DNA lari onaran endonükleas olarak bilinen ernzimler vardir. Bu enzimler Radyasyon yada toksinler araciligiyla aktifligini yitirir ve DNA da hatalar olusur , DNA bozulmaya baslar ve kanser olusumu baslar. Spirulina da bulunan polisakkaritler hücre cekirdek enzimlerini ve DNA onarim sentezini aktiflestirir. (BaBu - 1995 ; Lishang - 1991)
Bilindigi gibi linolenig asit hayvanlar ve insanlar tarafindan sentezlenemeyen bir yag asitidir. Bunun bir formu olan Gamalinolenikasit (GLA) vucut fonksiyonlarini kontrol eden temnel hormonlardan prostoglandin sentezinin uyarilmasi ile iliskilidir. Spirulina onemli miktarda Demir , E vitamini , Beto-Karoten ve En onemli doymamis yag asidi olan gamalinolenikasit (GLA) icermektedir. (Fox - 1993)
GLA nin kalp rahatsizliginda ve kadinlarin regl donemlerinde ki sitresi azaltici ozellgi vardir.
Bilinene GLA iceren besinler anne sutu esekotu yagi , siyah kus uzumu ve hodun tohumudur. Spurilina GLA bakimindan kuvvetli bir kaynak tir ve agirligini %1 i GLA dir.
8gr lik Spirulina tableti esekotu yagi ile esitmiktarda GLA icerir. Bir cok kadin pms (regl donemi sitresi) ni azaltmak sagligi ve gusel bir cilde sahip olabilmek icin Spilulina dan yararlanmak tadir.(Richmond - 1986)
Spurilina esekotu yagindan uc kat daha fazla GLA icermek tedir.GLA dusuk kan kolesturolüne ve yuksek kan basincinin ayarlanmasina yardimci olur. (Henrikson - 1993)
Spirulina , insanlari protein kaynagini karsilamakla birlikte , HiV Virüsüne karsi mücadele eden Sülfolipitleri icermesi sebebi ile özellikle tip alanin da ve sahip oldugu pingment lerden dolayi gidalarin renlendirilmesin de kallanilmak tadir. Spirulina ürünleri tum dunyada baliklar , özellikle tropikal baliklar , deniz karadesi , muhabbet kuslari , atlar , kedi ve köpekler tarafindan tüketilmek tedir.
Spirulina ilk defa 1970 yilin da KOi sazanin da renklerinin gusellestirilmesi amaci ile kullanilmastir. Daha sonrabalik ve karades yetistiricileri Spirulinal in balik ve karadesler de buyume oranin yasama oranini ve rengini arttirici ozelligini kesvetmistir. Bugun Spirulina , akvaryum baligi besini olarak 1. sirada yer almak tadir. (Belay & Ota - 1993). Spirulina yasliligi azaltici ideal bir besindir. Spirulina degerli, besleyici element lerle yogunlastirilmis , kolayca sindirilen ve antioksidant larla dolu bir besindir.
Yasli insanlar icin enerji destekleyicidir. Japonya da 50 yasin uzerindeki insanlarin %80 i Spirulina yemek tedir.
Spirulina istah acici degildir. Vücudu uysuturan ilac icermez. Yemekten 1 saat once alinan Spirulina tabeletleri veya Spirulina Suyu istah in azalmasina ve daha az yemek yenmesine neden olmaktadir. 10 gr Spirulina sadece 36 Kalori icermek tedir ve bundan dolayi kadinlar tarafindan oldukca fazla tercih edilmektedir.(Seshadri & Bai - 1992)
Dünyanin bir cok yerin deki Dr. ler , Güzelli,k uzmanlari ve diyetisyenler Spirulina nin zayiflik ve canlilik etkilerini kesfetmisler ve isnsanlara tavsiye etmektedirler. Cocuklarda ve annelerde yaygin hale Gelen en önemli beslenme bozuklugu , demir eksikliginden kaynaklanan anemi dir. Spirulina nin yuksesk duyzede bitkisel protein ve demir icermesinden dolayi Dr. Ler tarafindan anne ve cocuklara tavsiye etmektedirLer.
Hareketli insanlar , kas gelistiriciler ve sporcular enerjilerini ve dayanma guclerini arttirmak icin Spirulina yemek tedirler. olimpiyat ve dunya sampiyonasindaki sporcular , antremanlar ve yarismalar sirasin da Spirulina kullanmak tadirLar. iki altin madalya sahibi ve atlama ve beysbol dalinda 4 dünya rekoru kran Lee Evans Spirulina kullanmaktadir. Lee Evans simdi professyonel bir antrenör olarak calistigi ve tum sporcularina Spirulina kullandidrdigi bilinmektedir (Evets - 1994
ÜRüN GERCEKTEN DOĞANIN BiZE VERMİS OLDUGU EN HARiKA BİR NİMETTİR VE BUNUN DEĞERiNiN ANLASiLMASi iCiN ELİMDEN GELEN ÇABAYI GÖSTERMEKTEYiM. BU DOGA ÜSTÜ ÜRÜNÜN DÜNYADA BİLİNDiĞİ VE iNSANLARIN SAGLIGINI EN ÜST SEViYEDE KORUDUKLARI GİBİ NEDEN TÜRKiYEMiZDE DE BİLİNİP KULLANILMASIN.
|