Latince adı: Lavandula stoechas Almanca: Schopflavandel İngilizce: Lavandin Özellikleri: Balgam söktürücü ? idrar yolları enfeksiyonları ? egzema yaraları ? sinir ve kalp kuvvetlendirici ? ağrı kesici ? sinüzit ? beyin tümörlerinde ? akciğer ve kan kanserlerinde ? sinirsel baş ağrısı ? uykuya geçememe ? yüksek tansiyon ? kan dolaşımı bozukluğu ? iç huzursuzluğu ? yorgunluk ? romatizma ? kanı sulandırmak
Karabaş otunun kullanımı çok eski tarihlere dayanır. Osmanlı Döneminde, eczane- lerde koleraya karşı kullanılması için ferman çıkartılmıştır. Birinci Dünya Savaşında bol miktarda yaralardaki mikropları öldürmek amacıyla kullanılmıştır.
Karabaş otunu hiç bir hastalığa karşı önleyici olarak kullanmayınız. Ancak, rahatsızlığın ortaya çıkmış olması durumunda sadece yardımcı tedavi amaçlı kullanınız. Önleyici olarak kullanılmamasının en önemli nedeni vücudumuzdaki bazı çok önemli enzimler için inhibitör etkisi gösterebilmesinden kaynaklanmaktadır.
Benim araştırmalarımda gördüğüm, karabaş otunun akciğer ve kan kanserlerinin ilerlemesinde ve beyin tümörlerinin de genel olarak ilerlemesinde güçlü bir gecik- tirici ve durdurucu özelliğinin olmasıdır. Hatta, bazı akciğer, kan ve beyin kanserli hastalarda öylesine etkilidirki onları kesin olarak tedavi edebilir. Karabaş otunun içerdiği perillyl-alkol hem hücre bölünmesini önlemekte, hem de prostat, pankreas, bağırsak ve meme tümörlerine karşı etkin özellik göstermektedir. İçerdiği geraniol maddesinin, kansere karşı koruyucu ve de tümör yok edici özelliği vardır.
Kan dolaşımını düzenleyici özelliği yüksek oranda (yaklaşık 5 000 ppm) içerdiği rosmarinik asitten kaynaklanmaktadır. Rosmarinik asitin önemli diğer iki özelliği antiatherosclerotic (damar sertliğine karşı) ve kanı sulandırıcı özelliğinin olmasıdır.
Karabaş otunun içerdiği 1,8-cineole; antibakteriyel, antialerjik, sedatif (sakinleşti rici), antirhinitis (burun nasal membranında oluşan enfeksiyona karşı), antilaryngitic (ses tellerindeki enfeksiyonlara karşı) ve hypotensive (tansiyon düşürücü) özelliği olan bir maddedir. Genel olarak karabaş otu yirminin üzerinde antibakteriyel özellikli etkin madde içermektedir. Özellikle, içerdiği caryophyllene maddesi staphylococ ve de streptococ bakterilere karşı spesifik (özel) olarak çok güçlüdür. Kaynak:Prof.Dr.İbrahim Adnan Saracoğlu Bitkilerdeki sağlık mucizesi adlı kitabı